DZS: proizvođačke cijene na godišnjoj razini porasla 5 posto

Bez autora
Apr 11 2010

Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj u ožujku su porasle za 1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na prošlogodišnji ožujak porasle za 5 posto. To je na godišnjoj razini najviši rast proizvođačkih cijena od kraja 2008. godine kada su proizvođačke cijene u prosincu te u odnosu na isti mjesec godine prije bile više za 6,2 posto. Podaci DZS-a pokazuju da su u prva tri mjeseca ove godine prema istom razdoblju lani cijene industrijskih proizvoda bile više za 3,6 posto. Proizvođačke su cijene važan kratkoročni pokazatelj poslovnog ciklusa koji pokazuje mjesečnu promjenu prodajnih cijena proizvoda industrijskog sektora na domaćem tržištu. Po konceptu EU to je prioritetni ekonomski pokazatelj koji može nagovijestiti inflatorna kretanja prije nego dođu do potrošača.

DZS: proizvođačke cijene na godišnjoj razini porasla 5 postoCijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj u ožujku su porasle za 1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na prošlogodišnji ožujak porasle za 5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

To je na godišnjoj razini najviši rast proizvođačkih cijena od kraja 2008. godine kada su proizvođačke cijene u prosincu te u odnosu na isti mjesec godine prije bile više za 6,2 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da su u prva tri mjeseca ove godine prema istom razdoblju lani cijene industrijskih proizvoda bile više za 3,6 posto.

Proizvođačke su cijene važan kratkoročni pokazatelj poslovnog ciklusa koji pokazuje mjesečnu promjenu prodajnih cijena proizvoda industrijskog sektora na domaćem tržištu. Po konceptu EU to je prioritetni ekonomski pokazatelj koji može nagovijestiti inflatorna kretanja prije nego dođu do potrošača, napominju statističari.

Podaci DZS-a pokazuju da su na rast proizvođačkih cijena najviše utjecale cijene energije.

Naime, proizvođačke su cijene ukupno u industriji, isključujući energiju, u ožujku u usporedbi s veljačom više za 0,2 posto, dok su prema ožujku lani manje za 0,3 posto, a u prva tri mjeseca prema istom razdoblju lani manje za 0,9 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG) proizvođačke cijene u ožujku u odnosu na veljaču porasle su u energiji (3,2 posto), trajnim proizvodima za široku potrošnju (1,1 posto) i intermedijarnim proizvodima (0,8 posto), dok su kod kapitalnih kao i netrajnih proizvoda za široku potrošnju pale za po 0,3 posto.

Na godišnjoj se razini kod energije bilježi rast proizvođačkih cijena za 19,8 posto.

U ožujku ove u odnosu na ožujak prošle godine porasle su i proizvođačke cijene kod trajnih proizvoda za široku potrošnju (1,4 posto) i intermedijarnih proizvoda (1,1 posto), dok su istodobno kod kapitalnih proizvoda smanjene za 1,3 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto.

Po područjima djelatnosti, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prerađivačkoj industriji u ožujku ove godine porasle su u odnosu na prošlogodišnju ožujak za 4,9 posto.

U rudarstvu i vađenju proizvođačke su cijene na godišnjoj razini porasle za 3,2 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 3 posto, a u opskrbi vodom za 2,7 posto.

U sklopu prerađivačke industrije, proizvođačke cijene su u ožujku na godišnjoj razini najviše pale u proizvodnji proizvoda od plastike i gume (5,7 posto), proizvodnji metala (3 posto) i proizvodnji prehrambenih proizvoda (3 posto).

Istodobno su pak najviše porasle cijene u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 33,8 posto, proizvodnji duhanskih proizvoda, za 29,5 posto, proizvodnji tekstila, za 16,8 posto, proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 13,8 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik